Kreativa företag är roliga och flexibla medans konservativa är tråkiga och fyrkantiga. Det tycker nog de flesta, men vem skapar mest nytta? Digitalisering leder ofta till ett spännande och lyckosamt möte mellan just kreativitet och konservatism.
 
 
Nyhetsbrev nr 5, 2017
 
Detective marketing logo
 
 
 
Blog  |   Föreläsning  |   Konsultation  |   Kontakt
 
 
 
 
Konservatismens nytta inom näringslivet
 
Konservatismens nytta inom näringslivet
 
Kreativa företag är roliga och flexibla medans konservativa är tråkiga och fyrkantiga. Det tycker nog de flesta, men vem skapar mest nytta? Digitalisering leder ofta till ett spännande och lyckosamt möte mellan just kreativitet och konservatism.
 
På ytan vill alla vara kreativa och leda sin bransch framåt, vara en förebild som de andra kan följa. Då får man strålkastarna på sig, precis som Apple. Men frågan är varför inte fler i näringslivet är mer kreativa och slänger sig över ny teknik? Svaret är inte roligt eller vackert. Näringslivet har sett nyttan med att vara konservativa.

Hur ofta väljer du att gå en ny väg till jobbet?
Vi som djurart har vi lärt oss nyttan med att vara konservativa. Genom att inte förändra oss spar vi energi. Kreativitet kräver förändring och energi, när vi upprepar oss behöver vi mindre mat (kostnad) och därmed ökar vinsten.
När det handlar om större beslut för ett större bolag så är nya vägar väldigt dyra och svåra att beräkna vinsten på. Därför väljs de bort för att helt enkelt spara energi. Lägg därtill några hundra års historia där näringslivet tjänat stora pengar på att vara konservativa. Detta har skapat en företagskulturer som belönar konservatism och bestraffar kreativitet (det gäller även rekrytering, befodringar och lön).

Låt oss hylla konservatismens skönhet
Allt för många har redan klagat på det konservativa i näringslivet så låt oss istället hylla dess nytta och lönsamhet. Trögheten och oviljan att förändra sig har lett till många bra saker, om man enbart var vild och galen så skulle historiska världen som Gamla stan varit borta fortare än vi kan säga AutoCad.
Alla branscher som funnits länge har begåvats med en konservativ strategi. Handelsbanken är ju inte kända för sin förändringstakt men däremot sin lönsamhet.

När är det inte längre lönsamt att vara konservativ?
Aldrig skulle de flesta i en konservativ organisation svara. I grupp försvarar vi det system som håller ihop gruppen och det bästa försvaret är konservatism. Förändring bryter systemet och skapar förvirring. Vad kreativa personer oftast inte förstår är att konservatismen ger sig inte frivilligt utan ger vika först när det inte längre finns något val än att förändring sker (dock ej frivilligt).

AMF Fastigheters Epicenter bryter konservatismens framgång
På senaste Fastighetsmarknadsdagen var temat digitalisering. Många var de talare som belyste behovet av förändring med digitalisering. De som bäst stod för mötet mellan kreativitet och konservatism var Epicenter, som är en tillväxthub för digitala innovationsföretag.
I min tolkning är Epicenter en kreativ lekplats på 12 000 kvadratmeter där 3 000 vuxna får skapa i en lekfull arbetsmiljö. Talarna Patrick Mesterton, vd, Epicenter och Mats Hederos, vd, AMF Fastigheter presenterade ett spännande case där Mats förklarade hur man får med sig en gammal stor organisation att förnya sig, som att gå ifrån en hyresgäst till hundratals.
De förklarade att bevis och lönsamhet över en tidsperiod gör det möjligt och idag är Epicenter känt internationellt och kan snart bli en exportframgång.

Vem kommer förädla det digitala guldet?
Idag är bevisen för att näringslivet måste öka sin digitalisering enormt starka, men ger det nytta och resultat? Många av talarna påpekade att det går att skapa värden av den data som digitaliseringen medför. För de som ser dessa värden går det att skapa guld av den data som genereras i dagens digitala samhälle. Digitalisering leder ofta till spännande och möte mellan just kreativitet och konservatism.
Frågan är vilka företag som kommer förädla guldet?

Ovan text är ifrån en krönika som Stefan skrev för tidningen Byggvärlden.

Tips: Missa inte ServiceDesk Forum 30-31 maj
Ett fullspäckat program med bl. a Dr Nicola J. Millard, Head of Customer Insight & Futures, BT Global Services Innovation Team, Kenth Åkerman, 150 deltagare och vår Stefan Engeseth som moderator. Läs mer.
 
 
 
 
LinkedIn   Facebook   Twitter   Youtube   Mailafriend
  Topp 10 av 1533 poster från vår blogg
Nr 1: Flow is expanding time alla topp 10 blogg poster.
 
 
 
 
 
Sharkanomics - book cover   Fall of PR - book cover   One - book cover   DM third edition - book cover  
 
08-651 44 54 | 0704-44 33 54
Kostnadsfri inspiration och tips en gång i månaden
Citera oss gärna, men ange källan DetectiveMarketing.com
 
Powered by:
powered by webpower